Jak powszechnie wiadomo, pełny brzuszek to szczęśliwy brzuszek, a zjedzenie miski ryżu jest świetnym sposobem na nasycenie się i tym samym na poprawę nastroju.
Nie wiem, jak Wy, ale ja uwielbiam mleczko kokosowe. Zarówno na słodko, jak i na słono sprawdza się ono znakomicie. W moim przepisie nadaje daniu kremowej konsystencji oraz delikatnego smaku, który wprawia mnie od razu w dobry humor. Mimo że owa miska szczęścia nie jest daniem, które jadałam w dzieciństwie i nie ma ono dla mnie wartości sentymentalnej, to jednak za każdym razem, kiedy ją przyrządzę, czuję przyjemną błogość, tak jakbym jadła pyzy mojej mamy 😀
Przepis, który Wam prezentuję, jest typowym „sprzątaniem lodówki”, ale to, czego według mnie nie powinno tu zabraknąć, to papryka. W połączeniu z ryżem, mlekiem kokosowym i kurkumą dodaje ona przyjemnej słodyczy, której chyba nikt nie chciałby sobie odebrać.
Danie jest szybkie w przegotowaniu, bo komu w końcu chciałoby się długo stać przy garach w słoneczny dzień? 😀
Jeśli macie tak, że nie jecie niczego bezinteresownie, to mam dla Was kilka powodów, dla których warto dodawać mleko kokosowe do posiłków 😀
- Ma ogromnie dużo wartości odżywczych (zawiera białko, cynk, magnez, mangan, potas, wapń, żelazo, a nawet kwas foliowy!)
- Zawiera kwas laurynowy, który w naszym organizmie przekształca się w monolaurynę, a ona ma działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne.
- Ma właściwości antyoksydacyjne i pomaga w utrzymaniu pięknego wyglądu cery 🙂
Składniki:
- 200 g ryżu
- średniej wielkości cebula
- 4 ząbki czosnku
- oliwa
- 1 podwójna pierś kurczaka/ indyka
- papryka czerwona
- cukinia
- 4 garście szpinaku
- 1 puszka mleczka kokosowego
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- kurkuma
- papryka słodka w proszku
Sposób przygotowania
- Wstawiłam ryż do gotowania.
- Cebulę pokroiłam w kostkę, a czosnek w plasterki i zeszkliłam je w woku na łyżce oliwy.
- Kurczaka pokroiłam w kostkę, przyprawiłam solą, pieprzem, kurkumą i sproszkowaną papryką, dodałam do smażącej się cebuli.
- Po około 15 minutach dorzuciłam paprykę pokrojoną w kostkę. Dalej dusiłam jeszcze 5 min.
- Dodałam cukinię, mleko kokosowe i pozostawiłam na gazie na kolejne 5 min., od czasu do czasu mieszając.
- Dodałam szpinak, wymieszałam, przykryłam woka i pozostawiłam na małym gazie jeszcze na 5 min.
- Przygotowałam miseczki, włożyłam do nich ryż, a następnie farsz z woka. Posypałam natką pietruszki.
100g potrawy zawiera: