• O mnie
  • Słodkości
  • Śniadania
  • O mnie
  • Słodkości
  • Śniadania
Pyshności

Kokosowa miska szczęścia

pyshia 29 sierpnia 2020 Brak komentarzy
Kokosowa miska szczęścia
pyshia 29 sierpnia 2020

 

Jak powszechnie wiadomo, pełny brzuszek to szczęśliwy brzuszek, a zjedzenie miski ryżu jest świetnym sposobem na nasycenie się i tym samym na poprawę nastroju.

Nie wiem, jak Wy, ale ja uwielbiam mleczko kokosowe. Zarówno na słodko, jak i na słono sprawdza się ono znakomicie. W moim przepisie nadaje daniu kremowej konsystencji oraz delikatnego smaku, który wprawia mnie od razu w dobry humor. Mimo że owa miska szczęścia nie jest daniem, które jadałam w dzieciństwie i nie ma ono dla mnie wartości sentymentalnej, to jednak za każdym razem, kiedy ją przyrządzę, czuję przyjemną błogość, tak jakbym jadła pyzy mojej mamy 😀

Przepis, który Wam prezentuję, jest typowym „sprzątaniem lodówki”, ale to, czego według mnie nie powinno tu zabraknąć, to papryka. W połączeniu z ryżem, mlekiem kokosowym i kurkumą dodaje ona przyjemnej słodyczy, której chyba nikt nie chciałby sobie odebrać.

Danie jest szybkie w przegotowaniu, bo komu w końcu chciałoby się długo stać przy garach w słoneczny dzień? 😀

 

Ciekawostka

Jeśli macie tak, że nie jecie niczego bezinteresownie, to mam dla Was kilka powodów, dla których warto dodawać mleko kokosowe do posiłków 😀

  1. Ma ogromnie dużo wartości odżywczych (zawiera białko, cynk, magnez, mangan, potas, wapń, żelazo, a nawet kwas foliowy!)
  2. Zawiera kwas laurynowy, który w naszym organizmie przekształca się w monolaurynę, a ona ma działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne.
  3. Ma właściwości antyoksydacyjne i pomaga w utrzymaniu pięknego wyglądu cery 🙂

Składniki:

  • 200 g ryżu
  • średniej wielkości cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 1 podwójna pierś kurczaka/ indyka
  • papryka czerwona
  • cukinia
  • 4 garście szpinaku
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • kurkuma
  • papryka słodka w proszku

Sposób przygotowania

  1. Wstawiłam ryż do gotowania.
  2. Cebulę pokroiłam w kostkę, a czosnek w plasterki i zeszkliłam je w woku na łyżce oliwy.
  3. Kurczaka pokroiłam w kostkę, przyprawiłam solą, pieprzem, kurkumą i sproszkowaną papryką, dodałam do smażącej się cebuli.
  4. Po około 15 minutach dorzuciłam paprykę pokrojoną w kostkę. Dalej dusiłam jeszcze 5 min.
  5. Dodałam cukinię, mleko kokosowe i pozostawiłam na gazie na kolejne 5 min., od czasu do czasu mieszając.
  6. Dodałam szpinak, wymieszałam, przykryłam woka i pozostawiłam na małym gazie jeszcze na 5 min.
  7. Przygotowałam miseczki, włożyłam do nich ryż, a następnie farsz z woka. Posypałam natką pietruszki.

 

100g potrawy zawiera:

Kalorie
97
5%
Białko
5,7
11%
Cukier
8
3%
Tłuszcz
5,2
7%
Sól
0,1
0%

 

 

  • Udostępnij:
  • Facebook
  • Twitter
  • Tumblr
  • Google +
  • Pinterest
Poprzedni Sernik czekoladowy
Następny B(om)bowa sałatka
pyshia
Related Posts
Sernik czekoladowy 16 sierpnia 2020
Zielony immuno-deser 3 listopada 2019
Placek po mazursku ;) czyli co znalazłam w ogródku 6 października 2019
Kurczak prawie po francusku 14 sierpnia 2019

Najnowsze wpisy

  • B(om)bowa sałatka
  • Kokosowa miska szczęścia
  • Sernik czekoladowy
  • Zielony immuno-deser
  • Weekendowa owsianka dla wymagających

Archiwa

  • Październik 2020
  • Sierpień 2020
  • Listopad 2019
  • Październik 2019
  • Sierpień 2019
  • Czerwiec 2019
  • Marzec 2019
  • Luty 2019
  • Grudzień 2018

Kategorie

  • Lifestyle
  • Pyshności
    • Obiady
    • Smoothi
    • Słodkości
    • Śniadania

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał RSS z wpisami
  • Kanał RSS z komentarzami
  • WordPress.org

Social Media

  • Facebook
  • Instagram

Współpraca

WordPress Theme by (C) CactusThemes