Uwielbiam je! Są chrupiące na wierzchu i mięciutkie w środku. Do tego dodatek zielonych warzyw i mieszanki Trendy Lunch z vacamelli i pełnowartościowy posiłek gotowy! Idealny na niedzielny, bardziej wystawny obiad, bo robi wrażenie aż chce się go zjeść oczami. Ja miałam przyjemność skosztować tych smakowitości i wam radzę to samo!
Składniki (dla 4 osób):
Roladki:
- 500g piersi kurczaka
- 3/4 szkl. bułki tartej
- 4 łyżki tartego parmezanu
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Nadzienie:
- 150g szpinaku
- garść bazylii
- 30g mozarelli
- 20g tartego parmezanu
- 30g ricotty
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
Wartości odżywcze dla 1 osoby:
Warzywa w sosie pomidorowym
- brokuł posolony i ugotowany na parze
- 1 cebula
- 1 ząbk czosnku
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 puszka krojonch pomidorów
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- cukinia
Wartości odżywcze na 120g:
Dodatkowo
- 100g Trendy Lunch: orkisz, vermicelli, pomidory ugotowane w osolonej wodzie
Wartości odżywcze na 50g:
Ma niejedno oblicze. Choć słony i tłusty (w 100g zawiera prawie 18g tłuszczów nasyconych), jest zarazem doskonałym źródłem wapnia oraz białka a także witaminy A. Osoby z nadciśnieniem i podwyższonym cholesterolem powinny jednak cieszyć się walorami Parmigiano Reggiano okazjonalnie.
Sposób przygotowania:
Ustawiłam piekarnik na temperaturę 230°C Zmieszałam bułkę tartą z 4 łyżkami tartego parmezanu. Filety z kurzaka pokroiłam na plastry, a następnie rozbiłam tłuczkiem do mięsa. Przyprawiłam je solą i pieprzem. Do malaksera wrzuciłam ricottę, resztę parmezanu, szpinak, mozarellę, czosnek, jajko oraz bazylię i zmikaowałam wszystko na gładką masę. Za pomocą pędzelka cukierniczego rozprowasziłam na każdym kawałku obustronnie oliwę z oliwek, a następnie rozprowadziłam nadzienie, zwinęłam w rulonik, przekułam wykałaczką i obtoczyłam w mieszance bułki tartej z parmezanem.
W czasie gdy roladki się piekły, podsmażyłam na łyżce oliwy cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek w plasterkach, dodałam soli, pieprzu. Gdy cebula się zeszkliła, a czosnek lekko się zarumienił, dodałam suszone oregano, bazylię, pomidory w puszce i cukinę pokrojoną w półplasterki.
Danie udekorowałam listami świeżej bazylii oraz różyczkami ugotowanego na parze brokuła.