• O mnie
  • Słodkości
  • Śniadania
  • O mnie
  • Słodkości
  • Śniadania
Pyshności

Dorsz pieczony z warzywami

pyshia 11 czerwca 2019 Brak komentarzy
Dorsz pieczony z warzywami
pyshia 11 czerwca 2019

Rybcia!

Na talerzu przed Państwem – dorsz w towarzystwie warzyw korzeniowych i brukselki. Czegoś tu jeszcze brakuje… Warzywa korzeniowe są dosyć suche, dorsz także do tłustych ryb nie należy, więc postanowiłam otoczyć je ziołowym sosem pomidorowym.

Super-szybkie do zrobienia danie, a w dodatku syte i zdrowe. Po zjedzeniu takiego obiadu nie mam potrzeby podjadania niczego przez jakieś 4 godziny. Przyrządzając rybę zawsze mam poczucie, że robię coś wyjątkowego, bo ryba nadal kojarzy mi się z uroczystymi wydarzeniami, świętami, czy też spotkaniami rodzinnymi.

Postanowiłam jednak troszkę bardziej dopasować ją do codzienności i voilà!

Składniki:

  • 200g świeżego filetu z dorsza
  • 5 średnich marchewek
  • 3 średnie pietruszki
  • 1 nieduży seler korzeniowy
  • 500g brukselki
  • skórka z 1 cytryny
  • sól
  • pieprz

Sos:

  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/3 szklanki wody
  • sól (ewentualnie do smaku)
  • pieprz
  • tymianek
  • oregano
Ciekawostka
Pan Dorsz

Ma niską zawartość cholesterolu, a za to ma mnóstwo pełnowartościowego białka, więc jest w pełni dietetyczny i chroni nas przed chorobami układu krążenia. Dorsz atlantycki wykazuje niskie zanieczyszczenie rtęcią toteż kobiety, będące w stanie błogosławionym mogą jeść go bez obaw 🙂 A skoro przyszłe mamy mają na jedzenie dorsza zielone światło, to my, zwykli śmiertelnicy ;), możemy być na 100% pewni, że jest to ryba dla nas bezpieczna.

Pamiętajmy, aby unikać smażenia dorsza, gdyż wówczas traci on część swoich walorów odżywczych w postaci kwasów Omega-3, a zaczyna wytwarzać kwasy tłuszczowe trans. niepożądane dla naszego organizmu. Także pieczmy i gotujmy go na parze!

Sposób przygotowania:

Warzywa obrałam i podzieliłam na 3-4 części. Filety pokroiłam na kawałki ok. 4cm x 8cm. Przyprawiłam je solą, pieprzem i skórką z cytryny.

Przygotowałam sos:

Czosnek pokroiłam na plasterki, cebulę w kostkę i podsmażyłam wszystko na łyżce oliwy. Dodałam pomidory w puszce, mieszałam przez ok. 1 min. a nastęmnie dodałam sos sojowy i wodę. Kiedy składniki się poaczyły sprawdziłam, czy sos jest wg mnie wystarczająco słony i dodałam jeszcze szczyptę soli, oraz pół łyżeczki pierzu.

Do naczynia żaroodpornego włożyłam rybę, warzywa i polałam je sosem, a nastęmnie rozprowadziłam go po wszystkich składnikach. Piekłam 30 min. w 200°C.

Jemy!

  • Udostępnij:
  • Facebook
  • Twitter
  • Tumblr
  • Google +
  • Pinterest
Poprzedni Roladki z kurczaka ze szpinakiem
Następny Nadziany batat
pyshia
Related Posts
Kokosowa miska szczęścia 29 sierpnia 2020
Sernik czekoladowy 16 sierpnia 2020
Zielony immuno-deser 3 listopada 2019
Placek po mazursku ;) czyli co znalazłam w ogródku 6 października 2019

Najnowsze wpisy

  • B(om)bowa sałatka
  • Kokosowa miska szczęścia
  • Sernik czekoladowy
  • Zielony immuno-deser
  • Weekendowa owsianka dla wymagających

Archiwa

  • Październik 2020
  • Sierpień 2020
  • Listopad 2019
  • Październik 2019
  • Sierpień 2019
  • Czerwiec 2019
  • Marzec 2019
  • Luty 2019
  • Grudzień 2018

Kategorie

  • Lifestyle
  • Pyshności
    • Obiady
    • Smoothi
    • Słodkości
    • Śniadania

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał RSS z wpisami
  • Kanał RSS z komentarzami
  • WordPress.org

Social Media

  • Facebook
  • Instagram

Współpraca

WordPress Theme by (C) CactusThemes