• O mnie
  • Słodkości
  • Śniadania
  • O mnie
  • Słodkości
  • Śniadania
Słodkości

Weekendowa owsianka dla wymagających

pyshia 23 października 2019 Brak komentarzy
Weekendowa owsianka dla wymagających
pyshia 23 października 2019

Od kilku lat prawie codziennie na śniadanie zjadam  owsiankę. Oczywiście w tygodniu robię sobie trochę uproszczoną wersję, która zajmuje mi około 5 min. i nie wymaga gotowania.

Natomiast w weekend, zwłaszcza, gdy na zewnątrz robi się coraz chłodniej, jeśli właśnie serwuję owsiankę na śniadanie, to gotuję ją na mleku z cynamonem, tudzież innymi korzennymi przyprawami, co tam mi w ręce wpadnie. Bardzo miło jest się rozgrzać od rana, a po takim posiłku zapominam o uczuciu głodu na kilka godzin.

Niedawno odkryłam, że można do owsianki dodać trochę masła orzechowego i bardzo polecam ten patent, świetnie pasuje praktycznie do wszystkich owoców, które zamierzacie dodać. Stawiam również na urozmaicenie kolorystyczne mojego śniadania, żeby aż chciało się je jeść oczami. Efekt glamour w miseczce od rana.

Nasionka najlepiej, moim zdaniem, uprażyć na patelni, aby wydobyć ich aromat i sprawić, by były bardziej kruche.

Jeśli robię owsiankę tylko dla siebie, pozostałe owoce blenduję z jogurtem i mam drugie śniadanie w kilka minut 🙂

Ciekawostka
Nie masz siły? Jedz owsiankę!

Owsianka to prawdziwy pokarm mocy. Znajdziesz ją w zaleceniach na wielu forach dla sportowców, być może poleci Ci ją nawet nie jeden naukowiec 😉 Owsianka jest dobra dla ciała, po jej zjedzeniu energia uwalnia się stopniowo i powoli, a dzięki temu dłużej czujemy sytość. Natomiast pozytywny wpływ na ukłąd nerwowy, a konkretnie na naszą pamięć, ma magnez zawarty w płatkach owsianych.

Składniki:

  • 4 łyżki płatków owsianych (ja wybrałam górskie)
  • pół gruszki
  • pół banana
  • pół nektarynki
  • garść borówek
  • 5 jeżyn
  • 2 łyżki uprażonych nasion słonecznika
  • łyżeczka masła z orzechów ziemnych
  • 300 ml mleka

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane wrzuciłam do garnka i zalałam mlekiem. Gotowałam do momentu aż mleko się zagotowało, następnie wrzuciłam pokrojoną w kostkę gruszkę i pozostawiłam tę mieszankę na 10 min. pod przykryciem. Po wyłożeniu do miseczki udekorowałam pozostałymi owocami, nasionami i masłem orzechowym.

Pyycha!

Kalorie
409
20%
Białko
20
44%
Cukier
71
31%
Tłuszcz
5
7%
Sól
0
0%
  • Udostępnij:
  • Facebook
  • Twitter
  • Tumblr
  • Google +
  • Pinterest
Poprzedni Placek po mazursku ;) czyli co znalazłam w ogródku
Następny Zielony immuno-deser
pyshia
Related Posts
B(om)bowa sałatka 3 października 2020
Sernik czekoladowy 16 sierpnia 2020
Wystrzałowe ciasteczka konopne 20 lutego 2019

Najnowsze wpisy

  • B(om)bowa sałatka
  • Kokosowa miska szczęścia
  • Sernik czekoladowy
  • Zielony immuno-deser
  • Weekendowa owsianka dla wymagających

Archiwa

  • Październik 2020
  • Sierpień 2020
  • Listopad 2019
  • Październik 2019
  • Sierpień 2019
  • Czerwiec 2019
  • Marzec 2019
  • Luty 2019
  • Grudzień 2018

Kategorie

  • Lifestyle
  • Pyshności
    • Obiady
    • Smoothi
    • Słodkości
    • Śniadania

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał RSS z wpisami
  • Kanał RSS z komentarzami
  • WordPress.org

Social Media

  • Facebook
  • Instagram

Współpraca

WordPress Theme by (C) CactusThemes